Je baby kan inmiddels bekende gezichten herkennen. Hij kan zijn mama van zijn papa onderscheiden en weet wie ze zijn. Veel baby's hebben favoriete speeltjes en je hebt wellicht een liedje gevonden dat je kind het leukst lijkt te vinden. Hij vindt het nu waarschijnlijk leuk om op een mat of deken op de vloer te spelen. Je baby vindt het nu geweldig om onder een babygym te spelen. Uit onderzoek is gebleken dat loopstoeltjes niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Ze kunnen zorgen voor problemen met lopen op latere leeftijd. Ook kan je baby sneller bij spullen komen waar je nog geen zicht op hebt. Zo kunnen ze zich onnodig bezeren.
Het is belangrijk om snel en kalm te reageren op je huilende baby. Wanneer je snel reageert, zal je baby een gevoel van geborgenheid ontwikkelen en op je leren vertrouwen. Je zult je kind minder te hoeven troosten als je snel reageert. Veel mensen hebben de indruk dat ze hun kind verwennen als ze bij ieder gejank en gejengel toesnellen. Dit is niet waar. Je kan een kind verwennen, maar een baby niet. Je kan een baby van deze leeftijd niet disciplineren en hij kan je bevelen nog niet begrijpen. Blijf liefdevol en zachtaardig om een goede relatie te ontwikkelen.
Je baby kan waarschijnlijk van de ene naar de andere zij rollen en misschien zelfs van zijn buik naar zijn rug. Zorg ervoor dat je hem niet alleen laat - hij zou van oppervlakken af kunnen rollen en serieuze verwondingen op kunnen lopen. Leg je baby dagelijks een paar keer op zijn buik te spelen. Als baby's op hun buik liggen, worden de nek- en rugspieren sterker. Die spieren hebben ze nodig om later te gaan zitten, kruipen en lopen. Het is veel interessanter voor een baby om rechtop te zitten en om hem heen te kijken dan in een wieg te liggen en naar het plafond te staren. Op deze leeftijd is je kind waarschijnlijk dingen aan het pakken om ze vervolgens in zijn mond te stoppen. Zorg ervoor dat al zijn speeltjes veilig en schoon zijn.
Je baby zou verdrietig kunnen worden als je een speeltje van hem afpakt of stopt met hem te spelen. Hij kirt, babbelt, lacht en glimlacht als je met hem bezig bent. Mogelijk kan hij nu hoesten en met zijn tong klakken. Spelen met je baby is belangrijk voor zijn ontwikkeling. Blijf lezen, zingen en (spelletjes) spelen met je kleine leerling.
Prijs je baby als hij iets goed heeft gedaan! Maak je kind regelmatig bekend met nieuwe aanblikken, geuren, geluiden en texturen. Dit is de manier waarop hij het meest zal leren over deze spannende nieuwe wereld om hem heen!
Als je baby vier maanden oud is kan het zijn dat hij aan bijvoeding toe is. Vraag bij het consultatiebureau of je mag starten met groente of fruit. Vaak is het beter om te wachten tot zes maanden. Om te kunnen starten met bijvoeding moet je baby goed kunnen zitten met ondersteuning en zijn hoofdje stabiel kunnen houden. Als hij het eten met zijn tong uit zijn mond duwt of de lepel weigert kan je beter stoppen en het een paar weken later weer proberen. Als je hem in een kinderstoel zet, zorg er dan voor dat deze veilig is. Je kinderstoel mag geen gebroken onderdelen bevatten en moet stevig zijn. Zet je kind altijd vast met het gordeltje of tuigje en zet het eetblad vast. Zorg ervoor dat je je baby goed in de gaten houdt terwijl hij in de kinderstoel zit. Als je je baby eten geeft uit een potje schep dat niet direct uit de pot tenzij je weet dat hij het potje leeg zal eten. Het restje kan anders gemakkelijk bederven. Je kan ook zelf vers fruit of verse groente prakken of pureren. Vanaf zes maanden kan een baby ook zelf grotere stukken fruit of groenten eten (Rapley-methode). Dat je baby bijvoeding krijgt betekent niet dat hij geen of minder fles- of borstvoeding nodig heeft. Tot de leeftijd van een jaar heeft een baby nog tussen een halve en een hele liter melk nodig op een dag. En hou alvast het fototoestel in de aanslag!
Kinderpraat
Volwassenen praten van nature op een 'kinderlijke' manier tegen baby's en jonge kinderen. Deze kinderlijke manier van praten is er niet voor niets; door het hogere stemgebruik, de kortere zinnen, de herhalingen en de makkelijkere woorden vangt een volwassene de aandacht van het kind, wat het kind helpt bij het leren van de taal. Uit onderzoek is ook gebleken dat ouders automatisch, dus zonder zich daarvan bewust te zijn, op een iets hoger niveau spreken dan wat de baby/het jonge kind beheerst. Op deze manier leert het kind de taal. Ouders sluiten dus automatisch aan bij het taalniveau van het kind. Als het taalgebruik te moeilijk is stimuleert dit het kind niet om te leren.
Ontwikkeling: Fysiek
- De maag van je baby is gegroeid, waardoor hij niet meer zo vaak hoeft te eten als voorheen.
- Draait zich om.
- Als hij op zijn buik wordt gelegd, zal je baby zijn buik en schouders hoog van de grond tillen.
- De tongreflex van je baby is langzaam aan het verdwijnen en je baby kan nu wellicht beginnen met het eten van vast voedsel.
- Kan naar voorwerpen reiken en ze vastpakken - hij kan bij de eerste poging nog steeds misgrijpen.
- Het zal je opvallen dat je kind veel kwijlt - sommige baby's beginnen nu tandjes te krijgen.
Ontwikkeling: Cognitief
- Het voeden kan lastig worden aangezien je kind graag wil zien wat er allemaal gebeurt tijdens de maaltijd.
- Je baby wordt snel afgeleid.
- Zodra de baby een object vastpakt, zal hij deze meteen in zijn mond steken.
- Je baby houdt van allerlei soorten speelgoed - geef hem verschillende speeltjes met verschillende effecten.
- Baby's beginnen oorzaak en gevolg te snappen.
- Begint alle basisklanken van de taal te begrijpen.
- Begint het vermogen te ontwikkelen om de klanken 'ma-ma' en 'pa-pa' te produceren - al verbindt hij deze klanken niet aan zijn ouders.
- Kleurverschillen zijn duidelijker en je baby geeft waarschijnlijk de voorkeur aan felle primaire kleuren.
- Kan hardop lachen en gillen van genot.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Houdt ervan als je interactief met hem omgaat - speel zo vaak als mogelijk met je baby.
- Sommige baby's vinden het nu fijn om alleen te spelen.
- Zou mee kunnen doen met imitatiespelletjes - imiteer de gezichten die je kind trekt en de geluiden die hij maakt.
- Je baby zal reageren op je stem en gebaren door met zijn beentjes te trappelen of door met zijn armpjes te zwaaien.
- Je baby zal het je duidelijk maken als hij geen interesse meer heeft.
Geschikt speelgoed
- Felgekleurde boekjes.
- Posters.
- Babygyms en speelmatjes.
- Muziekspeelgoed.
- Verlicht speelgoed.
- Spiegels.
- Bijtringen.
- Plastic speelgoed om op te kauwen.
- Speelgoed om vast te pakken.
- Felgekleurde zachte blokken.
- Knuffels.